sábado, 4 de septiembre de 2010

Artbooks interessants: Dead Moon o "la japonesa esa que aparece en tus sueños"



"Su corazón late al son de instrumentos de cuerda; sus brazos se mueven en armonía con el ritmo del tambor. Eleva las mangas con el inicio de la música; danza como copos de nieve arremolinándose. Gira incansable y da vueltas sin parar; nada bajo el cielo iguala su velocidad; las ruedas de los carruajes son más lentos y ni siquera el remolino puede alcanzarla..."   -  Bai Juyi (época Tang)



He de començar aquesta entrada demanant disculpes. Servidor no en té ni idea d’art. I els amics historiadors probablement posarien el crit al cel si em poso en plan analista del que no sóc. Per tant, em prendré aquesta actualització a mode de divertimento en el que intentar explicar una historia i que em va seduir d’aquesta…
 Luis Royo, nascut a un poble de Terol l'any 1954

Tot comença al Saló del Manga 2009, amb una exposició que venia en els tríptics promocionals i que ocupava un lloc destacat a la web: Luis Royo i la seva col·lecció Dead Moon. Abans d’això, coneixia el Sr. Royo, però la seva obra (bastant pujada de to la majoria de vegades) no era sempre el meu fort, malgrat reconeixer que té un talent innegable. L’artbook dedicat al Tarot i algunes obres més obscures  son les tenen la seva gràcia per mi.
 "La Anunciación", una de les obres més conegudes del Tarot de Royo

Atret per la pintura d’una Japonesa que vaig trobar absolutament encisadora vaig convèncer la frikipandi per “perdre” 10 minuts a la sala d’exposicions... veure allò en al natural no te preu. Quadres de considerables dimensions pintats amb diferents tècniques però tots sobre la mateixa temàtica: una guerra al Japó medieval, un amor impossible entre un guerrer i una fetillera (que malament que sona en català), una ciutat escenari de l’enfrontament entre 2 clans, dues persones nascudes per odiarse pero destinades a trobar-se... no explicaré pas l'argument. Això no es gaire més que el que trobareu a la contra dels llibres.

 Les portades de Dead Moon i el seu Epileg, amb Luna i Marte

Dead moon no es un llibre d'ilustració a l'us. Tampoc un conte, malgrat explica una història ben narrada. Ni se'l pot encasillar com a novela gràfica, perque té massa text per ser-ho. Es una mescla de totes tres coses. La història dels 2 clans rivals que lluiten pel domini de la ciutat de Louyang. 
 La ciutat de Louyang, escenari de la historia

Des dels castells You (savis i bruixots) i Chan (guerrers), Royo deixa anarse'n en aquesta fantasia medieval d'un orient decadent i mostra que es capaç de transformar el seu erotisme en sensualitat. Prova d'això son les diverses pintures que mostren Luna com una "princesa gòtica" de nombrosos tatuatjes y abudnants transparències.
La seductora Luna, tot suggerencia, tot sensualitat
La vestimenta i els paisatges, un altre dels forts de aquest recull d'obres

Pel que fa a l'estil de les pintures recollides hi han acriliques, olis, carbonets, "témperes", acuareles...

La contraposició de pensament de Luna i Marte (que seríen com el Ying i el Yang) dona lloc a diferents visions sobre la vida. Marte pretén fruïr de la glòria de la Guerra, i que el pas efímer de l'existència esdevingui alguna cosa més per deixar petjada en el món dels homes. Luna, es més donada a altres arts, a un anar més enllà, a buscar el quid de les coses, l'esència veritable, buscar en els astres i la màgia les respostes que no troba.
En quant a format dels Artbooks, la veritat es que l'encuadernació en tapa dura i llom en tela, aixi com la quantitat d'imatges fa que no sigui una adquisició econòmica (uns 24 cada llibre). L'epíleg ve amb un DVD explicatiu en el que entrevisten a Royo que parla sobre l'obra. Degut a l'èxit d'aquesta, s'ha fet tot un seguit de merchadaising al voltant: portfolis amb llàmines, posters de gran tamany, calendaris, cuaderns d'escriure, ...

Us recomano que li doneu una oportunitat, no us decebrà. Acabo amb 2 cites: una del llibre i una que agafo prestada d'algú que sí enten d'art.

"Detrás de las nubes viaja la Luna; ella nos mira las noches claras, y nosotros la miramos a ella. Pero cuando extendemos el brazo no la alcanzamos. ¿Qué haríamos las noches sin la Luna aunque viaje lejana? ¿Aunque viaje por detrás de las nubes? Alguna noche yo viajo por detrás de las nubes. Alguna noche yo viajo con la Luna"  -  Anónimo (época Qing)
"Ars longa, vita brevis"

1 comentario:

Patricia dijo...

eeeeh lo de Ars longa Vita Brevis es miioooo. No me robes los pies de página jajaja. Buen recomendación, de lo mejor de Royo.
"la japonesa esa que aparece en tus sueños" XDDD